15 Geldvragen om aan je partner te stellen als je een serieuze relatie overweegt

Als het op relaties aankomt, kan praten over geld een beetje taboe lijken. Toch is het belangrijk om te weten welke geldvragen je aan je partner kunt stellen als je relatie serieus wordt.

Omdat geld een van de belangrijkste oorzaken van ruzies en scheidingen is, is het belangrijk om erover te praten voordat je "ja, ik wil" zegt of aan kinderen begint. Dus als je relatie op weg is naar the next level, dan zijn financiën een ding waar je over wilt praten.

Weten hoe je met je partner over financiële onderwerpen moet communiceren is de sleutel tot succes, dus laten we eens kijken naar de 15 essentiële vragen over geld die je aan je partner moet stellen.

1. Hoe zou je je uitgavengewoonten omschrijven?

Verschillen in bestedingsgewoonten kunnen in een relatie tot grote onenigheid leiden. Stel je voor dat je iemand bent die elke cent spaart terwijl je partner elke cent uitgeeft die hij verdient. Het is moeilijk om op één lijn te komen als je aan twee tegenovergestelde uiteinden van het spectrum zit.

Het is belangrijk om te weten hoe je partner zijn geld uitgeeft. Dit gaat verder dan de vraag of hij geld uitgeeft of spaart. Je moet weten of hij verantwoord uitgeeft of in een opwelling, zonder rekening te houden met een budget.

Eens jullie eraan uit zijn hoe elk van jullie geld uitgeeft, kunnen jullie bepalen hoe jullie samen het geld doeltreffend kunnen beheren.

2. Hoe denk jij over schulden?

De harde realiteit is dat de meeste mensen een of andere schuld hebben. Denk hierbij aan hypotheken, renovatieleningen, autoleningen, creditcardschulden, etc.

Het hebben van een buitensporige hoeveelheid schulden kan de relatie onder zowel financiële als emotionele druk zetten. Schuld kan stressvol zijn omdat het je vermogen belemmert om te sparen, te investeren en gewoon van het leven te genieten.

Het doel van deze vraag is niet alleen om te bepalen of je partner schulden heeft en hoeveel, maar ook om te weten te komen hoe hij of zij over schulden denkt. Gelooft je partner in het behouden van schulden, of wil hij zo snel mogelijk schuldenvrij zijn? Gebruikt hij of zij creditcards of sluit hij of zij leningen af om zijn of haar levensstijl te financieren en boven zijn of haar stand te leven?

Gezien de impact die schulden kunnen hebben, is het belangrijk om te weten hoe je partner met zijn schulden omgaat. Als jij niet graag schulden hebt, kan het een probleem zijn om samen te zijn met iemand die er wel veel heeft en dat helemaal ok vindt. Dit is een van de belangrijkste geldvragen die je moet stellen als je relatie serieus wordt.

3. Wat heb je over geld geleerd toen je opgroeide?

Veel van wat we als volwassenen doen, komt voort uit wat we als kind hebben geleerd. De dingen die we als kind zien, horen en leren, geven uiteindelijk vorm aan ons verder leven. Dit geldt ook voor hoe we met geld omgaan.

Als je nooit hebt gezien hoe er op een verantwoorde manier met geld werd omgegaan, is het waarschijnlijk dat je ook onverantwoord met geld omgaat - als je niet anders werd geleerd. Door je partner te vragen wat hij of zij over geld heeft geleerd toen hij opgroeide, kun je erachter komen waarom hij of zij op een bepaalde manier met geld omgaat. Het zal je ook in staat stellen om de ander beter te begrijpen wanneer de ander misschien wat fouten maken.

4. Hoe gingen je ouders met geld om?

Voor velen van ons zijn de eerste lessen over geld afkomstig van het kijken naar onze ouders. Je hebt misschien gezien hoe ze rekeningen betaalden of hoeveel stress onverwachte uitgaven veroorzaakten. Misschien heb je ook gezien hoe de ene ouder verstandig met geld omging en de andere niet.

Hoe je ouders met geld omgingen, bepaalt hoe jij met geld omgaat binnen een relatie. Als je ouders bijvoorbeeld samen de geldzaken beheerden, kan het zijn dat jij dat ook belangrijk vindt om dat met je partner te doen. Als je bent opgegroeid in een eenoudergezin, heb je waarschijnlijk al op jonge leeftijd geleerd om financieel onafhankelijk te zijn.

Vraag je partner hoe zijn ouders met geld omgingen en hoe jouw partner met geld om zou willen gaan binnen een serieuze relatie. Heeft je partner specifieke opvattingen over wie de geldzaken beheert in de relatie? Vindt je partner dat beide partners geld moeten verdienen?

5. Hoe denk je dat koppels hun financiën zouden moeten beheren?

Hoewel onze ouders bepalen hoe we met geld omgaan, is het belangrijk om het perspectief van je partner te kennen over hoe koppels met hun financiën zouden moeten omgaan. Zijn/haar opvattingen over hoe koppels hun geld moeten beheren, zijn misschien niet dezelfde als die van zijn/haar ouders.

Vindt je partner dat alle inkomsten in 1 gezamenlijke pot moeten? Is de man verantwoordelijk voor het beheer van het geld? Moet je aparte bankrekeningen hebben? Dit zijn allemaal onderwerpen die kunnen voortkomen uit jullie discussie rond deze geldkwestie.

6. Welke hulpmiddelen gebruikt elk van jullie om je financiën te beheren?

Als je financieel verantwoordelijk wilt zijn, moet je een plan hebben om je geld te beheren. Of het nu een budget op papier is, een app die je gebruikt, of zelfs een spreadsheet, je moet iets hebben waarmee je kunt plannen waar je geld naartoe gaat.

Het feitelijke financiële instrument dat je partner gebruikt om zijn/haar financiën te beheren is echt niet belangrijk. Wat je wilt nagaan is of je partner proactief zijn geld aan het plannen is. Is je partner fiscaal verantwoordelijk of laat hij/zij alles aan het toeval over?

7. Spaar je voor je pensioen?

Als jij en je partner nadenken over de toekomst van jullie relatie, moet je ook nadenken over jullie financiële toekomst. Met andere woorden, bereidt je partner zich voor op zijn/haar pensioen?

Ook al lijkt het pensioen nog ver weg, het geeft je een goed perspectief op de vooruitziendheid en planning van je partner. Spaart hij of zij voor het pensioen? Zo niet, dan kan dit later een probleem opleveren.


Niet sparen voor je pensioen betekent dat jij en/of je partner zullen moeten blijven werken om op oudere leeftijd genoeg geld te hebben om van te leven. Is dit iets waar je het mee eens bent?

Zelfs als je partner nu nog niet spaart voor zijn/haar pensioen, kan het stellen van vragen over geld je partner aansporen om ermee te beginnen.

8. Is beleggen belangrijk voor je?

Beleggen is een middel om welvaart op te bouwen. Als je een vermogen wilt opbouwen dat generaties lang meegaat, moet je nadenken over hoe je je geld kunt beleggen zodat het kan groeien.

Als het vergaren van rijkdom je doel is, wil je weten of je partner op dezelfde golflengte zit. Ook al investeert hij of zij op dit moment niet, als hij of zij een plan heeft om op zijn minst in de toekomst te investeren, laat dat in ieder geval zien dat hij of zij zich inzet om welvaart op te bouwen.

9. Ondersteun je iemand anders financieel?

Als je van plan bent om je financiën samen te gooien met die van je partner, moet je weten waar je geld naartoe gaat. Een van de belangrijkste vragen die je daarom moet stellen is of je partner nog iemand financieel steunt. Dit kan een kind, ouder of andere familieleden zijn.

Het financieel ondersteunen van iemand buiten je huishouden kan een financiële belasting worden. Als je van tevoren weet dat dit een verantwoordelijkheid is, kun je adequaat plannen en begroten.

Dit is ook het perfecte moment om te beslissen of het financieel ondersteunen van familieleden buiten de kinderen iets is waar jullie het mee eens zijn. Probeer te begrijpen wat elkaars financiële grenzen zijn als het gaat om het ondersteunen van anderen en hoe dat jullie relatie zal beïnvloeden.

10. Wat zijn jullie financiële doelen op korte termijn?

Het is belangrijk om doelen te hebben als het gaat om uw financiën. Je moet altijd een plan hebben voor je geld. Anders zal je je afvragen waar je geld is gebleven op het einde van de maand.

Financiële doelen op korte termijn zijn dingen die je in de komende 2-5 jaar wilt bereiken. Het kan van alles zijn, van sparen voor een vakantie tot het openen van een beleggingsrekening. Als je de doelen van je partner kent, weet je waar die naartoe wilt en waar hij/zij uiteindelijk naartoe werkt.

Ieders doelen zijn anders, dus het gaat er niet om of ze de "juiste" doelen hebben. Het gaat erom dat je je partner’s aspiraties begrijpt en hoe je die kan ondersteunen.

11. Wat zijn jullie financiële doelen op lange termijn?

Naast het begrijpen van de financiële doelen van je partner op korte termijn, moet je ook vragen naar zijn financiële doelen op lange termijn.

Lange termijn doelen zijn dingen die je over 10 of meer jaar wilt bereiken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het aflossen van schulden, het kopen van een huis of het bereiken van een bepaalde mijlpaal op het gebied van sparen.

Nogmaals, deze vraag is niet om te beoordelen wat zijn/haar doelen zijn. Gebruik het in plaats daarvan als een kans om te peilen of je partner een actieplan heeft om zijn doelen te bereiken. Bekijk ook of jullie relatie in deze plannen past.

12. Waar geef je veel geld aan uit?

We hebben allemaal wel iets waar we soms teveel geld aan uitgeven. Of het nu gaat om eten, kleding of zelfs designerhandtassen, er is altijd wel iets waar we bereid zijn meer geld aan uit te geven. Zoek uit wat dat item is voor je partner.

Hoewel de meeste uitspattingen onschuldig zijn, kunnen sommige dingen een financieel risico vormen. Als je partner bijvoorbeeld verslaafd is aan winkelen of zelfs gokken, kan dat gevolgen hebben op de lange termijn. Het is dus belangrijk om te begrijpen wat de ‘folietjes’ zijn van je partner en of het iets is waar je je comfortabel bij voelt.

13. Hoe ga je om met financiële noodgevallen?

Op een bepaald moment krijgen we allemaal wel eens te maken met een financiële noodsituatie. Het belangrijkste is hoe we ermee omgaan.

De beste manier om voorbereid te zijn op een financiële noodsituatie is het aanleggen van een noodfonds. Dit is een spaarrekening voor noodsituaties, zoals een onverwachte autoreparatie of het vervangen van een wasmachine.

Je wilt weten of je partner financieel is voorbereid op noodsituaties. Heeft hij/zij geld gespaard om deze uitgaven te dekken of vertrouwt hij/zij in plaats daarvan op creditcards? Dit is een van de belangrijkste vragen over geld die je kunt stellen, want jullie moeten allebei voorbereid zijn op onverwachte gebeurtenissen!

14. Spaar je momenteel voor iets?

Een andere interessante geldvraag om aan je partner te stellen is of hij of zij momenteel voor iets spaart. Sparen voor grote aankopen toont hun inzet om naar een doel toe te werken. Het laat ook zien dat je partner bereid is om uitgestelde bevrediging te hebben.

Als je partner momenteel niet spaart voor iets, vraag dan of hij/zij meestal spaart voor grote aankopen. Je zou kunnen ontdekken dat je partner in een financiële positie zit dat hij niet hoeft te sparen omdat er genoeg geld binnen komt. Of, je kan ontdekken dat je partner kredietkaarten of leningen gebruikt om uitgaven te financieren die hij/zij zich niet kunnen veroorloven.

15. Is geven een onderdeel van je budget?

De manier waarop je partner zijn geld uitgeeft, vertelt je veel over die persoon en wat hij belangrijk vindt. Als iemand het belangrijk vindt om anderen te helpen, dan zal geld geven aan goede doelen (of tijd zoals vrijwilligerswerk) onderdeel zijn van zijn uitgaven. Dat wil niet zeggen dat geld de enige manier is om iets terug te geven; maar als je de financiële middelen hebt, zal je makkelijker iets weggeven.

Zoek uit of je partner financieel verder denkt dan zichzelf. Staat het helpen van anderen op de voorgrond?

Communiceer effectief met deze belangrijke geldvragen!

Deze vragen over geld zijn bedoeld om inzicht te geven in je partner zijn visie op geld. Het is belangrijk om te weten hoe je partner denkt en voelt, zodat je kunt bepalen of het overeenkomt met je eigen overtuigingen.

Het feit dat je het niet eens bent met alles wat je partner vertelt, betekent niet dat jullie relatie niet zal werken. Het betekent alleen dat jullie een gemeenschappelijke basis moeten vinden, zodat geldkwesties jullie relatie niet ondermijnen.

Als een van jullie niet bereid is om compromissen te sluiten over deze gewoonten, kan het zijn dat jullie financieel niet bij elkaar passen.  Hoe dan ook, als je dit weet, kun je een weloverwogen beslissing nemen over hoe je verder gaat in je relatie.

Veel succes! 


Previous
Previous

Wat is FIRE (Financial Independence Retire Early)?

Next
Next

Wat is compound interest en wat maakt het zo krachtig?