De 6 meest gemaakte fouten bij het bepalen van financiële doelen
Er kruipt heel wat tijd in het opmaken van de juiste financiële doelen. Het zou jammer zijn om er dan niets mee te gaan doen. Hoe zorgen we ervoor dat we deze doelen dus ook bereiken? Laten we eens kijken naar de zes meest gemaakte fouten en hoe jij ze kan vermijden.
Fout #nummer 1: Geen aandacht schenken aan de kleine stapjes die je zet.
Wanneer we kleine successen boeken met onze financiën hebben we vaak de neiging om dit over het hoofd te zien en niet eens te erkennen dat we vorderingen hebben gemaakt.
Dat kan bijvoorbeeld 10 euro zijn dat je hebt bespaard of je rekeningen die je op tijd hebt betaald waardoor je een boete hebt vermeden. Al die kleine stapjes brengen ons dichter bij onze financiële doelen, maar als je die niet naar waarde schat, zul je niet gemotiveerd zijn om door te gaan. Erken dus die kleine successen, want kleine successen tellen en tellen op! Vier ze dan ook! En neen, niet door geld uit te geven ;-)
Fout #nummer 2: Je enkel focussen op je langetermijndoelen
We hebben allemaal wel van die grote, gigantische doelen die we ons gesteld hebben (zo niet, ga dan snel je gratis E-book claimen!), zoals het bij elkaar krijgen van een bepaald bedrag in de komende 10 jaar of het sparen van je eigen inbreng voor het kopen van een huis. Het hebben van langetermijndoelen is namelijk essentieel voor het bepalen van je grote geheel.
Maar bij het inzoomen op die doelen kunnen ze soms super groot en super overweldigend lijken als we ons alleen maar richten op dat grote getal zonder een stap terug te zetten.
Splits die grote doelen op in kleinere stukken waar je echt mee aan de slag kunt, zodat je elke week, elke maand en elk kwartaal kleine stapjes zet.
De kans bestaat anders dat we overweldigd raken en we eigenlijk niet aangemoedigd worden om de vooruitgang te boeken die nodig is om die langetermijndoelen ook echt te bereiken.
In plaats van je dus enkel te richten op je langetermijndoelen, neem een stap terug, bekijk die langetermijndoelen en deel ze op in kleinere stappen en onderneem actie. Het pad naar succes is gelegd!
Fout #nummer 3: Een gebrek aan rekenschap of accountability
De kans dat je je doelen bereikt is kleiner als je niemand hebt in je omgeving die je motiveert, je eraan herinnert, of je gefocust houdt op wat je probeert te bereiken. We weten het allemaal, als er niemand toekijkt, ben je sneller geneigd je te laten verleiden (toch dat leuke bloesje kopen, al heb je er al 10 in de kast hangen), dingen uit te stellen en je komt uiteindelijk in de eeuwige staat van ‘later’ vast te zitten.
Zoek daarom iemand uit je omgeving die jouw accountability partner kan zijn. Een beste vriendin die ook werkt aan het verbeteren van haar financiën, een collega of een kennis die op hetzelfde pad van welvaart creëren zit als jij, maakt niet uit. Maar je wilt iemand vinden met wie je kunt praten en ideeën kunt uitwisselen en iemand die je kan oppeppen en je kan motiveren op die dagen dat je je echt down voelt. Want dan gaat het vaak mis.
Fout #nummer 4: Jouw WHY uit het oog verliezen
Laten we eerlijk zijn. Er zijn dagen dat je je echt k*t voelt, je niet uit je bed wilt komen, je de hele dag zou willen huilen en alles wat mis kan gaan ook gewoon mis gaat. Iedereen heeft die wel eens. Op zo’n momenten zijn jouw financiële doelen geen top of mind en is de kans groot dat je bijvoorbeeld heel veel geld gaat uitgeven op een webshop om je heel even beter te voelen. Jammer genoeg is dat gevoel maar van korte duur. Jouw WHY is dan wat je kan helpen om toch door te blijven gaan en te vechten voor die doelen. Waarom wil je jouw financiële doelen bereiken? Hou dat altijd in je achterhoofd en dat in combinatie met je accountability partner zal maken dat je toch doorzet. Je zal jezelf zo dankbaar zijn achteraf!
Fout #nummer 5: Je financiële doelen niet opvolgen
Hoe kan je vooruitgang boeken met iets dat je niet bijhoudt? Het opvolgen van je doelen is een must! Meten is weten!
Vaak zijn we bezig met een marathon of zelfs een sprint om onze doelen te bereiken en we vergeten te pauzeren en te kijken hoeveel progressie we al hebben gemaakt.
Sta minstens 1x per maand stil om te reflecteren en ga na hoe ver je al staat met het behalen van je financiële doelen. Beoordeel de situatie, trek er je lessen uit en pas ze toe om je blijvend te motiveren je doelen na te streven.
Doelen opvolgen kan makkelijk met een planner of de agenda van je telefoon.
Fout #nummer 6: Niet onmiddellijk opkrabbelen nadat je op je bek bent gegaan
Al ben je Miss perfect, toch maakt iedereen wel eens een fout en dat is niet erg. Wees oké met falen. De vraag is niet of je zal falen, de vraag is wanneer je dat zal doen. Je krijgt te maken met onverwachte rekeningen, noodgevallen, allerlei tegenslagen op financieel vlak en dat is gewoon het leven. Het zijn vooral de lessen die je er uit trekt die belangrijk en waardevol zijn! Ga je je vrienden bellen en een 'waarom ik monoloog’ afsteken? Blijf je de hele dag in bed liggen mokken? Heb je het gevoel dat de wereld tegen jou is?
Of ga je net de situatie analyseren, er je lessen uit trekken en er opnieuw voor gaan? Laat je negatieve gedachten en je bad days je financiële doelen niet verpesten. Motiveer jezelf door je WHY voor ogen te houden, dat zal je kracht geven om weer op te staan, jezelf af te stoffen en door te gaan met het bereiken van je doelen.
Tot slot
Financiële doelen bepalen is gemakkelijk, die doelen bereiken is een ander paar mouwen.
Door je bewust te zijn van wat mensen tegenhoudt hun financiële doelen te behalen, kan jij dezelfde fouten vermijden en dichter bij je doelen komen. Ik zou zeggen: Gaan met die banaan en geef niet op! Onthoud dat het de moeite waard zal zijn.